A legsikeresebb előadás

Nyolc éve végeztem a műszaki egyetemen, matematika és számítástechnika szakon tanárként. Az egyetemi évek után még sokáig ott voltam tanár, majd három év múlva elköltöztem Miskolcra, ahol aztán egy általános iskolában tanítottam.

Egyik nap megkeresett az általános iskola igazgatója, hogy nyertünk egy pályázatot, amiben a jelentkező személyeknek – 10-15 fős csoportlétszámmal – heti kétszer, négy órában, hat héten át informatika órát kell tartanunk és szeretné, hogy én legyek a tanár. Az órákat az iskola számítástechnikatermében tartottuk. A tanfolyamra egyébként minden olyan természetesen személy jelentkezhetett 18 és 65 év között, aki még nem rendelkezik, vagy maximum alapszinten ismeri az informatikát. Tetszett az ötlet, ezért egyből elvállaltam a munkát, és őszintén, a fizetéskiegészítés is jól jött. Előre megkapott tanrend szerint haladt az oktatás, először a számítógép, mint eszköz tulajdonságaival ismerkedtünk meg, majd haladtunk szépen az online világ felé. Igyekeztem mindig saját, személyes tapasztalatokon alapuló példákat hozni az órákra, hogy a tanulók könnyen megértsék a feladatokat. Bevallom, nagyon szerettem ezeket az órákat és általában azzal színesítettem őket, hogy a vizsgafeladaton kívül mindenkinek adtam egy prezentációs feladatot. A prezentációt Power Point fájlban kellett elkészíteniük, a témát pedig rájuk bíztam. Ennek köszönhetően hallhattunk előadást irodalomról, konyhai eszközökről, állattartásról, pszichológiáról és még sorolhatnám. De a leghíresebb és legérdekesebb előadás, amiből sokan tanultunk az József előadása volt, aki mint kiderült, motoros oktató, sőt az osztály, több mint fele rajongott a motorokért, vagy épp már tulajdonában is volt egy. József a motoros korhatárokról tartott nekünk prezentációt, aminek címe ez volt: Hány éves kortól engedett a motoros jogosítvány?

Előadásából kiderült, hogy összesen 4 fajta motoros jogosítvány létezik. Az AM kategóriájú motoros jogosítvány hivatalosan maximum 50 köbcenti hengerűrtartalmú segédmotoros kerékpárok használatára jogosít fel, továbbá a forgalmi vizsgát legkorábban 14 évesen lehet kezdeni. Az ehhez tartozó KRESZ tanfolyam 13 és fél, a KRESZ vizsga pedig 13 és háromnegyed évesen tehető le. Az A1 kategóriájú motoros jogosítvány 125 köbcentis motorok vezetésére jogosít fel, ahhoz pedig, hogy a forgalmi vizsgát letedd, 16 évesnek kell lenni. Viszont az előző vizsgához hasonlóan a KRESZ tanfolyamot már fél évvel előbb ellehet kezdeni. Illetve ezt a jogosítványt egyszerűbben és olcsóbban is meg lehet szerezni, ha már rendelkezel B kategóriájú jogosítvánnyal. A következő kategória az A2 kategória, aminek megszerzése kizárólag nagykorúaknak engedélyezett. Ezzel a kategóriájú jogosítvánnyal nagymotorokat, 48 lóerős motorokat engedélyezett vezetni. Ennél a kategóriánál viszont nem jelent előnyt az életkori megkötésekre nézve a már meglévő, eggyel kisebb jogosítvány megléte.  Az utolsó típusú motoros jogosítván a korlátlan motor jogosítvány, amit 24. év felett lehet megszerezni. Illetve ami még fontos a motoros jogosítvány megszerzésekor, hogy bizonyos lejárati időkhöz vannak kötve a vizsga részei. A beiratkozást követően 9 hónapon belül kell jelentkezni KRESZ vizsgára, majd egy éven belül le kell tenned, különben az elméleti oktatáson újra részt kell venned. A sikeres KRESZ vizsga pedig 2 évig érvényes, tehát ennyi időd lesz arra, hogy a forgalmi vizsgát is letedd, különben az elejéről kell kezdened az egészet. Emellett még nagyon fontos a motorozáshoz a megfelelő öltözet, ami a bukósisak, védőfelszereléssel ellátott kabát, nadrág, illetve a hosszú szárú cipő.

Mindenki nagyon figyelmesen hallgatta végig József előadását, ami számomra is sok újdonságot tartalmazott, úgyhogy igazán örültem, hogy József az én tanítványom volt.