A számítástechnika fontos része az életünknek

A mi világunkban hatalmas mértékben jelen van az informatika. Szükségünk van rá a munkában, a tanulásban és mindenki használja a különböző számítástechnikai eszközöket. Nap, mint nap találkozunk emberekkel az utcán, a buszon, akik már kora reggel az e-mail fiókjukat böngészik és válaszolnak a fontos levelekre, időpontokat egyeztetnek, stb.

A számítástechnika már általános iskolás korunktól kezdve az életünk részévé válik, hiszen ott kezdik el tanítani nekünk, mit és hogyan kell használni. Elméleti és gyakorlati része is van a tananyagnak, emlékszem, amikor én voltam általános iskolás és informatika óránk volt, rengeteg új dolgot tanultunk, amit még kisgyerekként mi nem tudtunk. És miután hazamentem, ugyanúgy tanultam és bújtam az informatika füzetemet, mint akármelyik más tantárgyhoz tartozó anyagot.

Aztán a középiskolában már magasabb szinten sajátítottuk el a számítástechnikához tartozó okosságokat, ott viszont már meggyűlt a bajom ezekkel, hiszen számomra egyáltalán nem volt világos, hogyan kell programozni vagy weboldalt készíteni. Máig fogalmam sincs ezekről, viszont megtanultam különböző szövegszerkesztő programokat használni, ami most a munkámban nagyon jól jön.

Néha, mikor van egy kis időm, akkor anyukámat tanítom, hogy legalább egy alapszinten tanulja meg kezelni a számítógépeket, mivel fontos lenne, hogy ő is tudja kezelni. Ha érdekli valami, akkor csak rákeresne az interneten, vagy videó-chatelnénk, mikor külföldön vagyok. Tudna filmezni és zenét hallgatni, sőt, végre megmutathatnám neki, hogy milyen jó is az online vásárlás. Bár, lehetséges, hogy annak nem lenne jó vége, ha ketten bújnánk a webshopokat és vásárolnánk…

Apukám nagyjából alapszinten tudja kezelni a számítógépet és a telefonját is, bár mindig meglepődöm, hogy tud olyanokat kérdezni, amiről még életemben nem hallottam. De hát ebből is látszik, hogy mindig van mit tanulni. Igaz, sosem volt tervben, hogy informatikus váljon belőlem, de azért örülnék neki, hogy ha nem kéne mindig máshoz szaladgálnom, ha éppen valami gond van a számítógépemmel.

Sokan mondják, hogy mennyire jó, hogy ilyen fejlett lett a technika, nekem erről azért megvan a saját véleményem. Kíváncsi vagyok rá, hogy 100 év múlva, hol fog tartani a világ…