Miért nincsenek programozók az Északi sarkon?

Két napja folyamatosan vacogok az irodában. Itt van öcsém és babrálja a fűtést, mondván, hogy ő ért ehhez és már megjavította otthon is, meg az anyósánál is. Nem igazán hiszem, hogy ez jó ötlet. Ha értene hozzá akkor nem dideregnénk tegnap óta.

Egy számítástechnikai családi vállalkozásban dolgozom, amelyet öcsémmel alapítottunk jó néhány évvel ezelőtt. Szeretünk együtt dolgozni, szinte mindenben egyet tudunk érteni. Nos persze ez a meghibásodott fűtőtest téma nem tartozik közéjük. Én biztos, hogy hívtam volna fűtésszerelést azonnal, amint észrevettük, hogy valami baj van a fűtőtestekkel. Az egyszerűbb megoldások embere vagyok, nem csak az informatika terén, hanem a mindennapi dolgaimat illetően is. Öcsém szeret maga, segítség nélkül megoldani egy problémát. A programozásban is sokszor napokig el tud bíbelődni egy egyszerűbb feladattal, csak, hogy ne kelljen segítséget kérnie.

Mondtam neki, hogy betelt a pohár. Nem lehet így gondolkodni, jéggé fagyva programozni meg pláne. Most telefonálok és hívok egy szakértőt és meg lesz oldva a fűtésszerelés azonnal! Öcsém rábólintott és már telefonáltam is. A mókás a történetben, hogy ismerek egy céget, akik egy órán belül díjmentesen kiszállnak Budapest környékére, így ha az elején hívtuk volna őket, nem kellene már két napja hidegben dolgoznunk.

A fűtőtest készüléke egyébként működik, de ennek ellenére sincs meleg az irodában. Ezért kértünk fűtésszerelőt, mert ha magával a hőtermelő berendezéssel lett volna valami probléma, akkor gázszerelőt kellett volna hívnunk. Ezeknek öcsém mind utána tudott nézni.

A hívás után valóban nem telt el egy óra és megérkeztek a fűtésszerelők. A szakemberek szinte azonnal tudták mi a probléma, majd neki is álltak, hogy orvosolják azt. Nagyon alapos munkát végeztek, ezt megállapítottuk testvéremmel. Le a kalappal előttük. Hatékonyan dolgoztak, látszott, hogy van tapasztalatuk és szakképzettségük is, tehát értik amit csinálnak. Kiderült, hogy a cég foglalkozik víz-, gáz- és fűtésszereléssel, karbantartással, javítással is és több, mint 30 éves tapasztalata van a cégnek. Ami valljuk be remek referencia. Ami szintén nagyon szimpatikus volt a cégben, hogy ingyenesen vállalnak telefonos tanácsadást. Megörült öcsém, és mondta is, hogy először a tanácsadást kellett volna kérni, hátha meg tudta volna ő maga javítani a fűtőtestet, de én hallani sem akartam erről az ötletről. Neki meg volt már az esélye – mondtam komolyan de azért mosolyogva.

Ami a fűtésszerelést illeti, sok különféle területre specializálódott szakemberek is vannak, így több mindenhez is értenek. Például vállal a cég radiátor szerelést, központi fűtésszerelést, csőtörés esetén szerelést, termosztát szerelést és még sok mást.

Mivel a fűtésszerelést a cégnél csinálták, így számlát is írattunk a szerelőkkel, amivel nem volt probléma és felhívták a figyelmünket, hogy a biztosító is elfogadja az általuk kiállított számlát. Ami külön remek hír volt, hogy garanciát is vállaltak a megjavított fűtőtestekre, így ha bármikor meghibásodna a jövőben akkor egy telefonhívást kell csak intéznünk és már jönnek is, hogy orvosolják a problémát.

Megbeszéltük öcsémmel, hogy többet nem várunk, ha ilyen gyorsan és egyszerűen is meg lehet oldani egy problémát, főleg ha azt hozzáértő szakember csinálja és nem pedig mi. El is mentettük a cég számát, ha bármi van már tudjuk kit kell hívni. Két nap után újból tudtunk nyugodtan, kellemes melegben dolgozni, ami valljuk be nem utolsó szempont egy irodai ülő munka közben.