Én már az interneten is tudok babakocsit rendelni.

Engem nem vonzott a számítástechnika világa, nem abban a korban nevelkedtem, amikor ez fontos volt, így bár mindig is elismertem a létjogosultságát a számítógépeknek és az internetnek, mégsem éreztem ellenállhatatlan késztetést arra, hogy megtanuljam a használatukat.

Aztán visszafordíthatatlanul beköszöntött a 21. század, egyre többször hallottam, hogy elküldjük e-mailben, rendelje meg az interneten, és arra jutottam, hogy nincs más választásom, bele kell tanulnom ezekbe a dolgokba, ha egyik pillanatról a másikra nem akarom azon kapni magam, hogy nem tudom az ügyeimet elintézni, mert nem értek a számítógépekhez. Jogosan merülhet fel, hogy ebben az esetben kérheti az ember a gyerekei segítségét, de szegények olyan szinten el vannak havazva, hogy semmi esetre sem szeretném őket ilyen dolgokkal fárasztani.

Elmentem hát, és beiratkoztam egy kezdő informatikai tanfolyamra, ahol megtanították, hogyan kell alap szinten használni a számítógépet, és magát a nagybetűs internetet. Nem mondom, hogy az elején könnyen ment, sőt, elég sokáig tartott, mire az alapvető dolgokat megértettem, de miután ráállt az agyam, elkezdtem élvezni a dolgot. Megismerkedtem az ebben a tudásban rejlő lehetőségekkel, és elkezdtem hasznos dolgokra használni azt, hogy kezelni tudom az internetet.

Sőt, annak ellenére, hogy a kiinduló pont az volt, hogy a gyerekek fognak nekem segíteni az internetes ügyek intézésében, odáig jutottunk, hogy én tudok segíteni nekik az iskolában megszerzett tudásom segítségével.

Amikor érkezett az első unokám, a menyem még sokáig dolgozott, és nem igazán volt ideje semmire. Sokszor panaszkodott, hogy még nincs ez, nincs az, nem tudott megvenni ezt, nem tudott megvenni azt, és egyáltalán mikor fogja tudni ezeket a dolgokat kiválasztani, fogalma sincsen.

Én pedig gondoltam egyet, és arra jutottam, hogy ha már tudok ilyeneket, akkor megpróbálok segíteni neki. Összeszedtem gondolatban, hogy mik azok a dolgok, amiket felsorolt, hogy szüksége lenne rá, és elkezdtem keresni őket a google keresőjében. A legfontosabbnak a babakocsi vásárlást ítéltem, így azzal kezdtem. Beírtam a keresőbe, hogy olcsó babakocsik, és szétnéztem, mit lehet találni a weben. A legjobban a babakocsik.hu oldal tetszett meg, mert egyből tudtam, hogy ott biztosan fogok találni babakocsikat. De még milyeneket. Néha nem is hiszem el, hogy mennyit változtak a dolgok, amióta én voltam fiatal. Olyan szuper babakocsik vannak ezen az oldalon, hogy már csak azt nem tudják, hogy helyetted tologassák a gyereket, azon kívül viszont mindent. Megnéztem minden egyes babakocsit az oldalon, majd összehasonlítottam őket, és kiválasztottam hármat, amikről azt gondoltam, hogy felszereltség szempontjából kielégítőek, és Hajninak is tetszenének. De nem vagyok ám már kispályás, ez után felmentem a közösségi oldalra, és a messenger segítségével el is küldtem neki a linkeket, hogy gyorsan értesüljön az információról, miszerint kikutattam neki a legnagyszerűbb babakocsikat. Nem is tudom elmondani, milyen hálás volt nekem. először meglepődött, de aztán, mikor feldolgozta az információt, miszerint tudok neki segíteni babafelszerelések keresgélésében, azonnal rá is kapott, és végül a többi dolgot is így szedtük össze, ketten. Én kikerestem, ő megnézte, kiválasztotta, én megrendeltem. Mert abban is profi vagyok már, hogy az interneten rendeljek, és ezen a babkocsis oldalon meg például olyan egyértelmű a rendelés, hogy nem is okozott egy pillanatnyi fejtörést sem. Ki is szállítottá, és pontosan olyan volt élőben is, mint ahogyan elképzeltem.

Azóta megszületett az unokám, és boldogan jelenthetem, hogy a babakocsi nem csak szép, de nagyon praktikus is, pont olyan, mint amilyennek lennie kell. Könnyű, könnyen irányítható, kényelmes, hipoallergén, a kis unokám tökéletes biztonságban utazgathat benne.

Az internetes tudásomat pedig azóta is karban tartom és fejlesztem, mert mint látszik, nagyon is hasznos és szükséges. Már nem csak számítógépet, de okos telefont is használok, internet segítségével telefonálok, és küldözgetek képeket.

Jól bevált szokásom lett például, hogy mielőtt veszek valamit az unokámnak, előtte küldök róla egy képet a fiamnak, vagy Hajninak, hogy mit szólnak hozzá, biztosan jó lesz-e, használni fogják-e. Nem akarok felesleges dolgokat venni, amiről csak én gondolom, hogy jó a gyereknek, vagy ami mondjuk, már van neki, inkább megkérdezem tőlük, az a biztos, és így biztosan olyat kap a kis csemete, ami értelmes és hasznos.

Elmeséltem mindezt a Margit barátnőmnek, és ő is kapva kapott az alkalmon. Ő sem használta eddig az internetet, de most már meg jött neki is a kedve, mikor észlelte, hogy mennyire megkönnyíti az ember életét, és mennyire sokat jelenthet, ha az ember venni akar valamit. Beiratkozott ő is az informatika tanfolyamra, és azóta már vele is a chaten beszélgetek. És ott küldök neki az unokámról is képeket, na meg ő is vissza nekem. Elképesztően izgalmas ez a világ, és nagyon élvezem, hogy benne lehetek, egy pillanatig sem bántam meg, hogy anno belevágtam, és az iskolát elvégeztem.

És azért is jó, mert szeretnék igazi, modern 21. századi nagyi lenni, ami ennek segítségével, sokkal könnyebben kivitelezhető lesz. Még az is lehet, hogy majd ha az unokám megtanul beszélni, és okos lesz, mint az anyja meg az apja, érteni fogom, amit elmesél nekem, hogy mik történnek vele, mert érteni fogok a mai fiatalok nyelvén.