Orvoshoz vagy gyógyszertárba sem kell elmenni – mobil app, ami tippeket ad a tünetek kezelésére

A számítástechnika nélkül a mai világ már nem lenne képes működni, manapság ez mindennek az alapja. Nagyon sok területe létezik, maga a számítógép felépítése, összerakása, különböző programok telepítése és itt említhetjük még többek között a programozást is. Nagyjából ezek azok a dolgok, amit a hétköznapi felhasználók számára jelent ez a szó első hallásra. Senki nem teheti meg, aki a mai munkaerő piacon megjelenik, hogy az alapvető számítógépes ismeretekkel ne rendelkezzen. Értem ez alatt mondjuk a levelező rendszerek, táblázatkezelő- és szövegszerkesztő, esetleg a prezentációk, előadások készítéséhez szükséges programok használatát. A szüleim generációján lehet észrevenni, akiknél az iskolaévek alatt mikor még nyilván nem volt ennyire fejlett ez a számítógépes világ, hogy eléggé le vannak maradva ezzel a fajta tudással, persze vannak kivételek, akik mondjuk informatikát tanultak. Ez mondjuk annak is köszönhető, hogy náluk még az angol nyelv tanulása sem volt elterjedt, mert akkoriban inkább az oroszt részesítették előnyben, ez persze azért okoz gondot, mert vannak olyan számítógépes programok, vagy telepítő programok, amik angol nyelven érhetők el, vagy csak tartalmaznak angol kifejezéseket. Nekem személy szerint nem kevés időmbe telt, míg édesanyámnak sikerült az alapvető dolgokat megmutatnom, megtanítanom, hogy ne hívjon fel, mondjuk minden egyes alkalommal, amikor beakar lépni az e-mail fiókjába, vagy a közösségi oldalán beszeretne jelentkezni. Érdekes, hogy a 74 éves nagymamám szinte hamarabb megtanulta a számítógép kezelését, ő ma már könnyedén böngészik az interneten, recepteket oszt meg a világhálón és a közösségi oldalakon, szokott videochatelni is, meg amit csak el tudsz képzelni. Aki viszont nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel és szeretne ilyen babérokra törni, annak nagyon jó gyorstalpaló tanfolyamok vannak, ahol pár hét alatt bevezetnek minket a számítástechnika alapjaiba olyan szinten, hogy a munkaerőpiacon is könnyedén megállhatjuk a helyünket.

A mai gyerekek szinte az anyatejjel szívják magukba ezeket az ismereteket, és sajnos nagyon sok gyereket beszippant a számítógépes játékok világa. Habár ha jobban belegondolok, nem csak a gyerekekre, hanem a felnőttekre is könnyen kialakul ez a fajta függőség. Én például ismerek több olyan 40 fele ballagó férfit, aki egész nap a gép előtt ül a munkájából kifolyólag, ugyanis informatikus, majd mikor hazaér szintén leül a számítógép elé, csak akkor már játszani. Van, akit az interneten játszható szerencsejátékok szippantanak be, manapság nagyon elterjedt az online póker. Sokaknak ebből áll az életük, tulajdonképpen ez az ő munkájuk, hogy naphosszat a gép előtt ülnek és játszanak. Vannak, akik ebből nagyon jól megélnek. A barátnőm férje szintén ezt csinálja, az ő szakmája eredetileg szobafestő, ne is kérdezzétek hogyan jött neki ez az online póker dolog. Eleinte ő is csak hobbiként, tét nélkül űzte a dolgot, majd mikor már úgy érezte, hogy valamennyire profi a dologban, elkezdett pénzben játszani, és úgy néz ki bejött neki a dolog.

A mai egészségtudatos világban, mert állítólag abban élünk, sok esetben még mindig nem a megelőzésre fektetjük a legnagyobb hangsúlyt, mert azért ez lenne a legjobb, és akkor nem kellene azt a sok gyógyszert szedegetnie az embereknek. Nemrég hallottam, hogy mennyi ember van rákattanva a gyógyszerekre, mennyi függő van az országban. Az jutott eszembe, hogy vajon van-e olyan számítógépes program vagy esetleg applikáció, ami segítséget nyújt nekünk abban, hogy milyen tünetek esetén milyen gyógyszert ajánlanak. Tegyük fel, hogy körömgombától szenvedünk. Beírjuk szépen az applikációba, és kidobja, hogy használjuk rá a Kitonail-t, és találunk hozzá egy rövid leírást is, hogy milyen betegség esetén alkalmazható, valamint, hogy milyen hatóanyagok vannak benne. Például, hogy a Kitonail az egy gyógyszeres körömlakk, egy gombaellenes hatású készítmény. Hatóanyaga ciklopirox, amely a gombák növekedését meggátolja és elpusztítja ezeket, ettől lesz gyógyult a körmünk. Használata rettentő egyszerű, csak fel kell kenni az érintett körömfelületre és a mellette lévő bőrre, mint egy sima körömlakkot, de nyilván a körömrágás ilyenkor elkerülendő. Persze az ismert mellékhatások feltüntetése is fontos, bár ez esetben csak némi bőrreakciót, például bőrpírt válthat ki.

Bár azért az öndiagnosztika is tud veszélyes lenni, persze vannak olyan tünetek, mint például egy fejfájás, vagy az említett körömgomba, amely tünetek nem feltétlen igénylik orvos hozzáértését, ezekre használnám például ezt az applikációt. Az internet és a számítástechnika világában sajnos nagyon elterjedt a már említett öndiagnosztika, rengetegen keresnek rá a különböző tünetekre, gondolják, hogy minek elmenni ehhez az orvoshoz, sokaknak ugyanis vagy orvos fóbiája van, vagy ideje nincs ellátogatni szakemberhez. Én mondjuk, az utóbbi kategóriába tartozom, aki örökös harcot folytat az idővel, de ha valami komolyabbra gyanakodnék, biztos futnék az orvoshoz és elfelejteném az internetes keresőn keresztüli öndiagnosztikát, de erre buzdítanék mindenkit természetesen.

Bár ki tudja, lehet már másnak is eszébe jutott egy hasonló applikáció vagy szoftver kifejlesztése, mert hiszen már annyi mindent kitalálnak, hogy néha csak ámulok-bámulok.

A számítástechnika és az informatika térhódításának tehát csomó pozitív hozadéka is van, nem egy ördögtől való dolog, de meg kellene találni az arany középutat, mint ahogy ez úgy általában mindenre igaz lehet.