Modern technológia a tetőn

A folyamatosan fejlődő technológiát követni kell, különben gyorsan lemaradhat az ember. Már a tíz éves unokaöcsém is villámgyorsan keresgél az ipad-jén. Hamarosan jobban eligazodik az új applikációk között, mint én. A technológiai fejlődéssel én is próbálom tartani a lépést, ha nem is a mobil alkalmazások területén, de a házba igyekszem beépíteni minél újabb megoldásokat. Ennek, csak a pénztárcám szabhat határt. Most napelemes rendszer telepítésén gondolkozom, ami szintén nagy költséget jelenthet, de hosszú távon, megtérülő pénzügyi befektetés lehet.

Elkezdtem alaposan utánajárni a témának, és találtam egy nagyon informatív weboldalt a napelemes rendszerekről . Itt minden fontos információt meg lehet találni a cég szolgáltatásairól. Egy ilyen, rendszer nem is olyan egyszerű. Sok elemből tevődik össze és komoly befektetést jelent, így nem csoda, hogy a tervezési folyamat is több lépésből áll.

Ahogy a weboldalon is olvasható, a helyszíni felméréssel kezdődik az egész folyamat. Egy előre megbeszélt időpontban kijönnek a szakemberek és felmérik a környezetet, ahova a napelemes rendszer fog kerülni. Több tényezőt is figyelembe vesznek. A tető méretét, tájolását, a házat övező, árnyékot vető környezeti elemeket. Felmérik a ház áramfogyasztási szokásait is. Konzultálnunk kell velük, hogy mennyi szokott lenni az átlagfogyasztásunk, illetve a villanyszámla hányad részét kívánjuk kiváltani. A napelemes rendszer mérete, persze attól is függ, hogy mekkora kiadást engedhetünk meg jelenleg. A jó hír az, hogy később bővíthető is a rendszer, ha szükség van rá. Egy új, nagyobb fogyasztó eszköz vásárlása megdobhatja az áramfogyasztást, ilyenkor jól jöhet egy plusz napelem modul. Főleg, ha fejleszteni szeretnénk a technikai felszereltségünket. Manapság nagyon divatos az okos otthon fogalma. Elképzelhető, hogy a jövőben minden elektromos háztartási eszközünk az internetre fog csatlakozni. Egyre fontosabb, hogy legyen legalább egy alapvető számítástechnikai tudásunk.

A helyszíni felmérés után következhet a tervezés fázisa. Ez alapján fogunk árajánlatot kapni. Alaposan fontoljuk meg, mielőtt belevágunk a beruházásba. Felelősségteljes céget választva, azonban nem lesz sok gondunk. A telepítést akár, egy fél nap alatt is elvégzik. Ekkor még nem üzemel, azonban a rendszerünk, még csatlakoztatni kell a hálózatra, és a szolgáltatóval is engedélyeztetni kell. A megtérülési időről még egy pár gondolat: a jól megtervezett, kiváló minőségű anyagokból készült rendszer, tíz éve alatt megtérülhet. Az élettartama viszont több évtized, 40-50 év is lehet.

Az említett cég is magas minőségű eszközökkel dolgozik. A beépítésre kerülő napelemeket a japán SHARP gyártja. Ezeknek a teljesítménye garantált és megbízható, mivel az egész világon elismert minőségbiztosítási rendszerrel dolgoznak.

A napelemes rendszerrel egy modern technológiát helyezünk a tetőre, amivel majd elbüszkélkedhetek az unokaöcsémnek is, és bizonyára hamar mutatni is fog egy olyan applikációt, amivel a rendszer méretét, illetve teljesítményét tervezhetjük meg. Kétségtelenül hasznos, hogy ez a generáció már automatikusan keresi a megoldásokat az interneten.