Dolgozz és építs csapatot a szabadban!

A mai modern világ adta lehetőségek kiaknázása az egyre több, jobb és innovatívabb startup-ok terepe. Ezek a még korai fázisban lévő vállalkozások a modern ideák felé tendálnak: a minél környezettudatosabb, minél természetesebb és minél nyugodtabb működés – lehetőleg minél modernebb számítástechnikai eszközökkel; valamint a minél összetartóbb csapat a cél. Érvényes ez a fizikai környezetre és magára a munkafolyamatra is.

Épp a napokban olvastam egy startup-ról, akik abból csinálnak üzletet, hogy egyéni vállalkozókat visznek ki Indonéziába, hogy ott nyaralva dolgozhassanak saját projektjükön. Viszik magukkal az összes számítástechnikai eszközüket, épp csak zöldebb környezetet keresnek hozzá. De lehet, nem is kellene ilyen messzire mennünk ahhoz, hogy a szabadtéri, kellemes munkát és munkakörnyezetet megtaláljuk. Mi van akkor, ha kezdő vállalkozóként valóban a fent említett dolgokra vágyunk, és mindezt – az összetartó csapatot és a környezet közeli munkát – egyszerre megvalósíthatjuk, csak meg kell találnunk a megfelelő helyszínt és csapatépítő program ötleteket?

Sokunk számára a Balaton valóban a magyar tenger, így talán ép megfelelő helyszín lehet, ha a természetet és a nyugalmat keressük. Engem például kifejezetten kreatívvá tesz a madárcsiripelés, egészen költői tudok tőle lenni. Az sem zavar ilyenkor, ha valami akadályba ütközik a számítógépem, vagy akadozik a rendszer, esetleg lemerül a mobilom. Egyáltalán érdemes ilyenek miatt aggodalmaskodni?!

Tehát ha már a Balatonon vagyunk, érdemes felkészültnek lenni és előre tájékozódni a tópart adta lehetőségekről. Ilyenek például a csapatépítő program ötletek, amikről bővebben tájékozódhatunk akár online is. Olyan klassz élményekben lehet részünk, mint SUP vagy vitorlázás a Balatonon, sőt akár a kettőt együtt is választhatjuk. Közben jobbnál jobb és viccesebbnél viccesebb feladatot adnak a koordinátorok, így hozva közelebb egymáshoz az embereket. Játszva tanulhatunk és játszva dolgozhatunk. Képzeljük csak el azt az inspiráló helyzetet, hogy a csapatépítő program ötletek közül ki-ki kedvére válogathat aszerint, hogy mi jelenti számára a komfortot és mi a kihívást. Ez már önmagában összehozza a csapatot, ahogy az is, hogy egymást segítve tudnak csak csapatként egyszerre haladni a vízen. Játékok egyébként a szárazföldre, a tópartra is vannak tervezve, így valóban változatos hangulat alakulhat ki a tervezett idő alatt.

Ha több éjszakában gondolkodunk, akkor elég időnk lehet arra, hogy egy konkrét programban és játékban való részvétellel valóban összetartó csapatot alkossunk, miközben a fennmaradó időt arra szánhatjuk, hogy a vállalkozásunk jövőjével foglalkozunk egy igazán természetes környezetben, akár a tóparton vagy a stégen üldögélve. Illetve csupán a legszükségesebb elektronikai eszközökkel körülvéve.