Van esély rá, hogy saját informatikai céget alapítsunk

A férjem utálja a munkáját. Szabadidejében webdesign-nal és programozással foglalkozik és régóta tervezi, hogy nemcsak hobbiként fog ezzel foglalkozni, hanem ez lesz a fő állása is valamilyen típusú cég formájában. Azzal azonban nagy bajban vagyunk, hogy mégis melyik társasági forma lenne az ideális. Az egyéni vállalkozói lét nem vonzza.

Ezért a topcegalapitas.eu csapatához fordultunk segítségért. Ők cégalapítással, átszervezéssel, cégek értékesítésével-vásárlásával, valamint székhelyszolgáltatással foglalkoznak. A megfelelő társasági forma kiválasztását követően már csak adminisztratív teendőink vannak, természetesen ebben is segít a topcegalapitas.eu.

Sokat agyaltunk azon, hogy mi legyen a férjem cégének neve. A topcegalapitas.eu ezzel kapcsolatban is segítséget nyújt. Elmondták ugyanis, hogy létezik teljes és rövid cégnév. A teljes lehet egy vezérszó vagy a cég tevékenységének meghatározása (pl. Gábor webdesign) a cégforma teljes nevével: korlátolt felelősségű társaság vagy betéti társaság. Míg a rövid esetében elegendő a Kft. vagy a Bt. megnevezést használnunk. A cégbíróság kikötése, hogy jól megkülönböztethető legyen a többi cégnévtől és ne legyen összetéveszthető másik céggel még csak kiejtésben sem.

Nem fogadják el az úgynevezett számtoldatot, akkor sem, ha sorszámnévről van szó. Település neve csak akkor szerepelhet cégnévben, ha arra engedélyt adott az adott település képviselőtestülete, valamint nyilatkozott róla a polgármester. Állami vagy nemzeti megnevezések csak akkor használhatóak, ha annak részesedése lesz a cégben. A topcegalapitas.eu egyébként saját cégnév generátorral is rendelkezik, ahol ellenőrizhetjük, hogy foglalt-e már az adott cégnév vagy létezik-e hozzá hasonló. A cégnév generátor használata egyébként nagyon egyszerű.

topcegalapitas.eu

Gyakran felmerülő kérdés cégalapítás megtörténte előtt – és bevallom, bennünk is felmerültek kétségek ezzel kapcsolatban- hogy kell-e külön bankszámlát nyitni a cég számára. A kérdésre a válasz pedig az az, hogy nem kötelező bankszámlát nyitni az alapítást megelőzően.  Amikor megtörténik az alapítás, a tagok nyilatkoznak attól, hogy a házipénztárba be kívánják-e fizetni a törzstőkét vagy annak bizonyos részét, vagy erre inkább a későbbiekben kerítenek sort. Ha azonban megtörtént a cég bejegyzése, mindenképpen meg kell nyitni a társaság bankszámláját, amelyre be kell fizetni a tőkét. Erről a bank küld értesítést a cégbíróságnak, nekünk semmi dolgunk nincsen.

Sokan aggódnak amiatt, hogy hogyan fogják befizetni pl. egy Kft. törzstőkéjét. Nagy könnyítés a számukra az, hogy a legalább 3.000.000 Ft minimum összeg befizetése akár 2 évvel is elhalasztható. Mondanom sem kell, a férjem ennek roppant mód örült. Az illetéken és a közzétételi költségen kívül mást nem kell befizetni, ezért sokan megnyugodhatnak, köztük mi is.

Láthatjuk, hogy a cégalapítás a topcegalapitas.eu szerint lényegében 0 Ft-ból megoldható. Így aztán tényleg semmi akadályom nincs a férjem előtt, hogy megalapítsa a webdesignnal és programozással foglalkozó vállalkozását. Már csak a nevét kell kitalálnunk a cégnek. A Gábor Design elég bénán hangzik. Valami egyedibb, valami ütősebb kell. Valakinek nincs esetleg ötlete?